• Miranda

Onze eerste Kerstmis in Frankrijk

KERSTSFEER

Kerst – Noël – wordt in Frankrijk gevierd op 24 en 25 december. Tweede Kerstdag kennen de Fransen niet. In Balaguier d’Olt, het dorpje waar wij wonen, is de kerstsfeer ver te zoeken! Een boom met versiering en verlichte figuren in de tuin, zal je hier echt moeten zoeken. Als je ’s avond de berg op loopt, zie je bij helder weer heel in de verte hier en daar wat kerstverlichting. Maar als je echt in de kerstsfeer wilt komen, kan je het beste naar de naast gelegen dorpen of stadjes gaan. Worden in Nederland alle kerstplaten begin december weer uit de kast gehaald, hier mag je blij zijn als je al een kerstplaat op de radio hoort de dagen voor kerst. Wij proberen hier een klein beetje verandering in te brengen en hebben kerstverlichting in onze boom in de tuin gehangen. Of onze Franse buren dit voorbeeld doen volgen? Maar dat er over gesproken wordt, is een feit!

FEEST VAN TRADITIES

Kerst is zeker in Frankrijk het feest van tradities. Dit jaar hebben wij er voor het eerst aan deel genomen. Wij wonen nu ruim een jaar in Frankrijk. Vorig jaar werden we ook door de buren uitgenodigd voor het kerstdiner. Maar wij vermijden juist de grote eetpartijen en verplichte bezoeken. Dit jaar konden we de uitnodiging niet nog eens afslaan. Ze zouden op z’n minst beledigd zijn. De Fransen geven elkaar cadeaus en er wordt feestelijk samen met de familie gegeten. Vroeger gingen veel Fransen op kerstavond naar de kerk en daarna pas aan tafel. Tegenwoordig slaan veel mensen de kerkdienst over en beginnen al eerder op de avond aan hun kerstmaaltijd. Dat wij (als niet familie) werden uitgenodigd, is dan ook bijzonder te noemen.

KERSTMAALTIJD

De kerstmaaltijd op kerstavond -le réveillon de Noël – kan zomaar vier tot vijf uur duren! Dat is ook niet gek als je weet dat er minstens vijf en soms wel acht of meer gangen geserveerd worden. En dan te bedenken dat de meeste Fransen de volgende dag rond het middaguur weer voor zo’n lange maaltijd verwacht worden. Wij hadden ons op deze ‘lange’ avond voorbereid en de honden, eerder dan normaal, uitgelaten en eten gegeven.  Dus wij, feestelijk gekleed, met fles champagne en een klein kerstpakketje, lopen rond de klok van half 9 ’s avonds de berg op. Onze buren zaten ons al, aan een feestelijk gedekte tafel, op te wachten. Het buurhondje was enorm opgewonden door ons bezoek en stuiterde zo’n tien minuten door de woonkamer. Onze buren hadden iets minder hun best gedaan op hun kerstoutfit dan wij, maar dat mocht de pret niet drukken.TRADITIONELE KERSTGERECHTEN

Nadat de cadeautjes uitgepakt waren, ook aan ons was gedacht, werd het aperitief geserveerd en kwam het eerste voorgerecht op tafel. En het is dat wij een aantal keer aangaven dat we nu toch écht vol zaten, anders waren we die avond op weg naar huis van de berg naar beneden gerold.  Uiteraard kwamen de traditionele kerstgerechten voorbij zoals, de gerookte zalm, oesters, slakken, ganzenlever, kreeft en als dessert uiteraard ‘la bûche de Noël’ (een chocolade-boomstam).  En inderdaad, om 1 uur ’s nachts, waren we dan eindelijk klaar met het kerstdiner.

SNEEUW

Op kerstdag het ontbijt maar overgeslagen en eerst een flinke wandeling met de honden gemaakt. Helaas niet door de sneeuw, die is de laatste tien jaar niet meer gevallen in Balaguier d’Olt. Op kerstdag lekker met zijn vieren (ja de honden ook) op de bank, films kijken. En ’s avonds, toen het eten van de vorige avond eindelijk een beetje gezakt was, heerlijk aan de kaasfondue. Al met al een zeer geslaagd kerstfeest voor ons! Wij gaan ons nu voorbereiden op een vuurwerkloze, en dus voor ons en onze honden een zeer ontspannen, Oud & Nieuw!

KERST BIJ ‘MAISON LE TOUTOU’

Wil je volgend jaar de feestdagen samen met je viervoeters eens in Frankrijk doorbrengen? Dat kan bij ‘Maison le Toutou’! Je kunt hier, in deze tijd van het jaar, extra ontspannen. Het weer is nog super om heerlijke wandelingen samen met je viervoeters te maken! Tijdens deze feestdagen zijn verschillende steden op en top versierd en worden er kerstmarktjes georganiseerd.

Joyeuse Fêtes!

Miranda & Guillaume

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven