top of page
  • Miranda

Onderhandelen in Frankrijk

Onderhandelen over de prijs van een huis in Frankrijk gaat anders dan we in Nederland gewend zijn. Je moet vooral niet te veel vertrouwen op die aardige makelaar of notaris (ja die verkopen in Frankrijk ook huizen), want die zijn ingehuurd om de verkoper zijn belangen te dienen. De Nederlandse onderhandelingsspelletjes werken in Frankrijk niet. Fransen zijn al snel beledigd. Je bod kan maar beter gelijk het eindbod zijn en dient te worden ingepakt met veel mooie woorden van waardering en bewondering, ah…., c’est superbe, formidable, magnifique!…… en hoe geweldig de verkoper het huis heeft verbouwd, opgeknapt en onderhouden; hoe heerlijk het zou zijn om juist op deze plek te mogen wonen, hoe enorm aardig de verkoper is… Op ons komt dit al snel over als ‘slijmen’, maar in Frankrijk is slijmen dé smeerolie voor zowat elke overeenkomst! Wij zijn net een week terug van onze zoektocht in Frankrijk en dit is zo’n beetje de samenvatting van wat wij de afgelopen week hebben ervaren.

We hadden uiteindelijk ons ‘droomhuis’ gevonden in een mooi gehuchtje genaamd ‘Combreaux’. Ondanks dat het die dag enorm sneeuwde en het zicht minimaal was, waren wij direct weg van het huis en de omgeving. Okay, er moet nog wel wat aan het pand gedaan worden, maar daar schrikken wij niet zo snel van terug. We zagen het al meteen voor ons, daar komt het woonhuis, daar de drie Gîtes, daar de kamers voor de Chambres d’Hotes, daar de algemene ruimtes en genoeg ruimte voor de twee ezels die bij ons komen wonen. Mevrouw de notaris, die ons een rondleiding gaf, vertelde dat de prijs onderhandelbaar was en dat er nog een geïnteresseerde was. Ow ja, die was ik nog vergeten in mijn inleiding, in Frankrijk is er altijd een tweede geïnteresseerde, ondanks dat de huizen al jaren te koop staan. Maar goed, wij waren wel geïnteresseerd en wilde graag onderhandelen. Een dag later toch nog even terug naar het huis, omdat mevrouw de notaris ons had verteld dat het uitzicht ‘formidable’  was. Dat wilde wij dan ook wel zien. Het zicht was die dag iets beter en inderdaad, een mooi zicht over de dorpjes die kilometers verderop lagen en de bergen van het ‘Livradois Forez regional’ het grootste regionale natuurpark van Frankrijk. Wij waren overtuigd, dit moest onze plek worden! Toen we eenmaal terug waren in Nederland hebben we contact opgenomen met mevrouw de notaris en zijn we de onderhandeling gestart. Die begon veelbelovend aangezien de verkoper fors daalde met de vraagprijs.

We snappen nu, een week later, waarom. De grond achter het huis zouden we voor weinig kunnen kopen, dit zou de verkoop van het huis niet in de weg mogen staan volgens mevrouw. Drie dagen later, vertelde ze ons dat de grond toch niet verkocht zou worden, maar dat wij in de toekomst zeker de eerste zouden zijn die het zouden mogen kopen. Ook bleken alle verkoopadvertenties van internet verdwenen. Nu hadden we al eens eerder meegemaakt dat een huis in Frankrijk achter onze rug aan iemand anders werd verkocht, maar dat zou ons toch niet nog een keer overkomen? Vijf dagen later laat mevrouw de notaris ons weten dat ze zich toch vergist heeft en vraagt ze de hoofdprijs voor het stuk grond. De prijs van het huis zou wel hetzelfde blijven.

Wij zijn enorm teleurgesteld in deze aardige mevrouw de notaris, maar hadden beter moeten weten. Als een makelaar of notaris in Frankrijk claimt ook voor jouw belangen op te komen, kan je er van uitgaan dat ze vooral hun eigen belang dienen en dat belang is om zo snel mogelijk een handtekening te krijgen onder een koopcontract. De onderhandelingen lopen nog steeds, maar of dit huis uiteindelijk ons droomhuis blijkt te zijn …..

185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page